Nezavisni Sindikat Pomoraca Putničkih Brodova Hrvatske
MENU
Aktualno
Nacionalni kolektivni ugovor
O nama
Glavni i Izvršni odbor NSPPBH
Otvorena pitanja
Zakoni i Pravilnici
FOND SOLIDARNOSTI
Komentari
Pristupnica
Arhiva
Ispisnica
FOTO GALERIJA
 RSS - Favorites

FORUMNezavisni Sindikat Pomoraca Putničkih Brodova Hrvatske - Split, Ante Petravića 23

REAKCIJA NA DOPIS SEKTORA LJUDSKIH RESURSAPoštovani !  

SEKTOR LJUDSKIH RESURSA

                                                                                                          JADROLINIJA - RIJEKA

 

U tijeku visokog stupnja turističke sezone , načina rada određenih brodova na pojedinim linijama s tri smjene posade ,te usljed pojačanog broja putnika i vozila  , ostali smo zgroženi  dopisom sektora ljudskih resursa Jadrolinije – Rijeka ,barem  oni  na koje se ovaj dopis ne bi trebao odnositi ,i pogotovo onim dijelom u kojem se navodi kako su se pomorci dužni odazvati  na poziv na ukrcaj.

Po Zakonu o radu  i NKU smo se uistinu dužni odazvati pozivu na ukrcaj , pa se nameću pitanja  zašto se ne sankcioniraju gospoda  koja se ne ponašaju u skladu sa tim ,  jesu li isti možda privilegirani od strane sektora za ljudske resurse  i iz kojeg razloga , koliko treba biti strpljenje onih  na koje se ovaj dopis nebi trebao odnositi a koji su na svojim leđima podnjeli teret načina rada određenih brodova na pojedinim linijama s tri smjene posade te pojačanog broja putnika i vozila ? U kolikoj  je mjeri    uzrok  povečanog broja   bolovanja   prouzročen gore navedenim upitima  , a u kolikoj „agronomsko- turističkim “ potrebama pojedinaca   ili zbog stvarne bolesti zaposlenika ?Postoje li mehanizmi kontrole bolovanja?

 U nedavnom razgovoru sa djelatnikom gore navedenog sektora doznajem da bi  svi pomorci Jadrolinije  trebali bespogovorno  odraditi ovu sezonu   jer  i onako čitavu zimu“ ležimo“ i ne radimo ništa te molimo za ukrcaj na brod  iz razloga viška kadra u pojedinim zanimanjima , dok su za pojedina zanimanja natječaji stalno otvoreni  ali nažalost nema odaziva , te zbog  neslaganja tehničkog sektora (?) sa prebacivanjem zapovjednog kadra sa broda na brod . Treba li to  značiti da če zbog „neslaganja tehničkog sektora“  pojedinci odraditi čitavo ljeto sa sedam ili četrnaest dana odmora ,a ostali sa urednim smjenama ?

 Iz osobnog iskustva mene i mojih kolega pomoraca  mogu kazati da  nismo  ležali već odgovorno i krvavo  odrađivali svoj posao. Odaziva na natječaje nema uglavnom iz više  razloga a to su  : niska primanja za pojedina zanimanja (bjelo osoblje, posebno mali koeficijenti kuhara  ), visoki kriteriji za časnićki i zapovjedni kadar(viša ili visoka škola), trogodišnje čekanje za primanje u stalni radni odnos  itd.

 Poštovana gospodo iskreno se bojim da će odlaskom u mirovinu  stanovitog broja pomoraca  i  trenda nezapošljavanja potrebnog deficitarnog kadra  u bliskoj budučnosti doći do nemogučnosti održavanja redovitih smjena pomoraca   a što će generirati još veći broj  bolovanja .Sasvim je izvjesno da če se kadrovski  problemi koji se danas događaju u turizmu ili zdravstvu početi događati i u Jadroliniji  ukoliko se ne poduzmu „vatrogasne“ mjere.

Uistinu vjerujem da ste nevoljko bili prisiljeni uputiti ovaj dopis, kako navodite, ali iz dopisa iščitavamo  da za  za stanje u kojem se danas nalazimo  krivnju iskljućivo snose pomorci  što smatramo neprihvatljivim .

S poštovanjem   

                                                                                                                                                                                                                                                               Šibenik 01.08.2018

►  Aktualno  - Monday, July 23, 2018
  |   Print   |   Home

Design & Hosting: Poslovni forum  


Nezavisni Sindikat Pomoraca Putničkih Brodova Hrvatske - Split, Ante Petravića 23